BBLAISE – FLORENVILLE
Een monument,
dat kan niet alleen gezegd worden van de kranige 100-jarige Andrée die er nog steeds achter de toog staat, maar ook van het huis dat ze vertegenwoordigt.
Huis Blaise wordt geleid door Stéphanie Fontenoy, vierde generatie woman power,en een begrip in de Gaume, het uiterste zuiden van ons mooie land, bekend om zijn zachte microklimaat.
Die lokale inbedding in de streek vindt Stéphanie belangrijk.
“We werken momenteel met 20 mensen uit de regio rond Florenville.
Groter moeten we niet worden, zolang we onze kwaliteit maar kunnen blijven realiseren op een menselijke manier.”
De beenhouwerij werd in 1910 opgericht door de overgrootvader van Stéphanie,in de beste Ardense traditie die nog steeds rondwaart in het bedrijf.
Zo worden alle worsten, noothammen en cobourg-hammen van Blaise nog op traditionele wijze gerookt op basis van zaagsel van beuken- en eikenhout. Het zorgt voor een specifieke en karakteristieke smaak,ook van de vele patés die je er kan krijgen.
In 2003 onderging het atelier van Slagerij Blaise nog een metamorfose,het is de plek waar conform alle Europese normen, maar zonder toevoeging van chemicaliën de lekkerste en fijnste vleeswaren tot stand komen.
Voor Tour/Toer kan je bij Slagerij Blaise terecht voor de echte saucisson d’Ardenne:
“De saucisson d’Ardenne is al sinds de 19de eeuw een buitenbeentje onder de worsten.
Dit lichtgedroogde streekproduct wordt uitsluitend van varkensvlees gemaakt.
Daar voegen we typische kruiden als ui, laurier en tijm aan toe.
Het zorgt voor een lekker gekruide en minder droge worst
van een kwaliteit die er staat.
Het is dan ook geen toeval dat de saucisson d’Ardenne
van Europa een eigen IGP-streeklabel meekreeg.”