SSLAGERIJ DE LAET – EKEREN EN STABROEK
Modern ambachtelijk slager,
het klinkt misschien contradictorisch, maar wie het levenspad van slagerij De Laet uit Stabroek al wat gevolgd heeft,weet dat de combi van modern en ambachtelijk perfect kan.
Want wie tovert een oud notarishuis om tot een topslagerij?
Wie stampt ook een stijlvolle bistro uit de grond
waar in de kelder zelfs huisbereide droge worsten,
coppa’s, pancetta’s en andere gerookte charcuterie hangen te rijpen?
En wie geeft die bistro dan nog de erg toepasselijke naam ‘Laet het smaken’ mee?
De zaak is het product van een erg geslaagd slagershuwelijk. Slagerij De Laet is al meer dan 50 jaar een begrip in en rond Ekeren.
Met Lode staat nu een Hendrickx aan het hoofd, een beenhouwersgeslacht dat al vijf generaties lang, vanuit het verderop gelegen Berendrecht, het vak uitoefent.
"Eerlijk? Toen we ons in Ekeren kwamen vestigen, hebben we ook een beetje gestolen met onze ogen. Zo namen we een aantal lekkere recepten van De Laet over en combineren we die met tradities van de familie Hendrickx. Noem het het beste van twee werelden.”
De ploeg rond Lode en Leonie gaat behoorlijk ver in de toewijding. Zo gaan ze persoonlijk langs bij de boeren in de streek om er de beste dieren te selecteren.Vervolgens versnijden ze zelf de karkassen, waarbij elk stukje vlees verwerkt wordt volgens de regels van de slagerskunst. En worden ze ter plekke bereid met familierecepten in de achterzak die al generaties aan elkaar doorgegeven worden…
Voor Tour/Toer brengt Slagerij De Laet ovengebakken spek:
“We bereiden ons spek volgens een recept dat al jaren meegaat.
Het vlees wordt traaggegaard in de oven,
noem het slow cooking avant la lettre.
De kruiding die het spek meekrijgt,
hebben we doorheen de jaren aangepast en op punt gezet.
Het levert een mals en zacht spek op dat pittig, maar niet pikant is…”