MSLAGERIJ MORTIER – NEVELE
1882: Slager Celestin Mortier vestigt zich met zijn beenhouwerij op de Markt van Nevele.
Het is het begin van een lange familietraditie, want nadien treden achtereenvolgens René, Gilbert en Hendrik in zijn voetsporen.Enkele jaren geleden deden Cedric Mortier en zijn vrouw Laura hun intrede in de zaak.
Met ambitie en een duidelijke eigen kijk.
Zo verlaten ze in 2020 de vertrouwde stek op de Markt van Nevele om enkele straten verderop met hun ploeg hun intrek te nemen in een belevingswinkel avant la lettre..
“We willen er de vele mooie producten waar we mee werken, de plek geven die ze verdienen. Mensen moeten onze liefde voor de stiel kunnen voelen en uiteraard ook proeven.”
Het ongebreidelde enthousiasme van Cedric en zijn team legt hun geen windeieren. Zo werd Cedric recent verkozen tot Beste Beenhouwer van België, een titel die hij met trots draagt.
Het geheim volgens Cedric?
“Nooit inboeten op kwaliteit en ambacht. Zo werken we het liefst met vlees van bij ons, soms gekweekt op nauwelijks 1 kilometer van de slagerij. We gaan er actief mee aan de slag, en experimenteren creatief met nieuwe eigen recepten, altijd met een eigen toets, maar steeds met topproducten.”
Voor Tour/Toer maakte Cedric een Topfilet van varkensvlees.
“Onze magere topfilet is gemaakt op basis van Brasvar,
een duurzaam gekweekt varken uit de streek rond Nevele
met een eigen smaak. Net zoals vroeger krijgen de varkens natte voeding: overschotten van aardappelen, draf en mais, aangevuld met graan.
Wij ontvetten het vlees,
zouten het in en laten het vervolgens 14 dagen rusten in een mix van kruiden.
Tot slot wordt het lichtjes gedroogd, wat een heel eigen zachte smaak aan het vlees geeft…”