PPETER VAN DE WEYER - KAPELLEN
Slager Peter Van de Weyer houdt ervan Kempische tradities te eren.
Dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn respect voor grootvader Eduardus die zich net geen honderd jaar geleden als slager kwam vestigen langs de Antwerpsesteenweg in Kapellen.
Zijn kinderen Louis, Angele en Gerard traden in zijn voetsporen en deinden als slagersgeslacht uit over de provincie. Een van hen nam zijn intrek op de Geuzenhoek in Kapellen, de plek waar kleinzoon Peter en vrouw Karin nog steeds aan de slag zijn met het métier.
Peter heeft een hart voor producten die nog volgens de oude ambachten geproduceerd worden. Zo werden zijn gedroogde en gerookte hesp, zijn frut en Sint-Antoniusbeuling al uitgeroepen tot Kempense streekproducten.
Het betekent niet dat Peter op zijn lauweren rust en gewoon oude tradities overneemt. Zijn honger is niet snel gestild. Toen bleek dat er geen goede lokale mosterd voorhanden was om zijn topproducten te vergezellen, ontwikkelde hij er maar zelf een…
Peter hecht erg veel belang aan de herkomst van zijn producten. Zo stond hij mee aan de wieg van het label ‘hormonenvrij vlees’ en gelooft hij nog steeds in de kwaliteit en filosofie van lokaal vlees.
Peter werkt dan ook steeds samen met boeren die net als hij van hun stiel houden en een eerlijke prijs voor hun vlees verdienen.
En de rest, dat is pure liefde voor het ambacht. In alles wat Peter met vlees doet, is toewijding het centrale begrip.
Voor Tour/Toer maakt Peter een eigen ovengebakken ham:
“Onze ham wordt bereid op basis van Brasvarken.
We zouten het vlees, koken en kruiden het en bakken het dan af in de oven.
Bij alles wat we doen staat het vlees centraal.
Het betekent dat ik niet opteer voor een universele, vooraf samengestelde kruidenmix.
Ik pas mijn kruiding graag aan aan de smaak van het vlees.
Want alleen zo kan varkensvlees smaken zoals het moet smaken.”